Çekirdek, Öz, Temel Motivasyon Nedir?
Howard Gardner’ın 1983’te ortaya koyduğu “çoklu zekâ kuramı”nda yer alan sekiz adet zeka çeşidinden biri görsel zekâdır. Her bireyde öne çıkan, başat en az bir adet zeka türü olmakla birlikte ikincil olarak birden çok zeka türü bulunabilir. İşte benimkilerden biri görsel zekâ olsa gerek… Kendimi bildim bileli ilgi ve uğraş alanıma giren unsurlardan biri görsel konular oldu. Görsel tasarım, kompozisyon, kombinasyon, dekor, düzen, uyum gibi konularda estetik algı geliştirdim. Küçük yaşlardayken mavi, siyah, kırmızı tükenmez kalemlerle her bulduğum boş kâğıda askerlik, savaş, hayvanlar, tabiat unsurları gibi çeşitli birçok nesne çizer ve bundan büyük bir keyif alırdım. Teknolojiyle tanışınca bu ilgim web site ve telefon temalarına, arayüz ve grafik tasarımlarına yöneldi. Bu ilgimden ve algımdan dolayı pareidolia özelliğim var. Fal bakabilen insanlarda da görünen bu özelliğe sahip olmama rağmen herhangi bir fal bakamıyorum. Bakabilmeyi isterdim. Sonuç olarak, artık eskisi kadar çizim yapmıyorum. Bu görsel estetik algım neredeyse tümüyle elektronik ortam üzerinden devam ediyor.
Bilgisayar ve İnternet Teknolojisiyle Tanışmam
Bilgisayarla ilk deneyimlerim henüz okula gitmeden önce Almanca ve İngilizce öğretmeni olan merhum babamın ek iş olarak çalıştığı bir yeminli tercüman bürosundaki bilgisayarlarda yazı yazmaya çalışmayla, ayarları kurcalamayla, disketlere sığan oyunları oynamayla oldu. Elektronik oyun dünyasındaki ilk deneyimlerim ise TV ve el atarileriyle oldu. İnternet dünyasındaki ilk deneyimim 1999-2000 yıllarında eski hattım olan Telsim’in web sitesine girmemle oldu. Burada ilk deneyimlerimi edindim. Daha sonra nâdiren mIRC sohbette takıldım. İnternet ve web site işlerine esaslı ve daimî girişim 2005’te oldu. Tabiî 2005 derken, o yıldan bu zamana kadar kesintisiz, ayrıntılı ve yoğun bir şekilde ilgilenmedim.
İnternet dünyasında ilk kullandığım takma adım “night-dragon-7” idi. Night, Türkçede “gece” anlamına, dragon da “ejder” anlamına geliyordu; 7 ise uğurlu ve en sevdiğim sayımdı. 7 sayısı kültürbilimdeki önemli formülistik sayılardandır. Ejderha, hayranı olduğum oyun Mortal Kombat’ın simgesinden geliyor. Bu oyunu çok severim ve sekiz yaşından beri ara ara oynarım. Vazgeçemeyeceklerimdendir. Gece ise ezoterik, okült, mistik ve psikolojik konulara olan ilgimden dolayı seçtiğim bir ad. Geceyi, karanlığı, gün batımını, tan atımını, alacakaranlığı, filmlerde ilgili sahneleri vs. çok severim. Tüm bunlarla birlikte takma adımı “night-dragon-7” olarak belirledim ve daha sonra bunu “night7” olarak değiştirdim. Bir yerlerde night7 görürseniz %90 benimdir. Olmayabilirim de…
İşe ilk başta forum ve mizah sitelerinde takılıp, konu ekleyip, profil düzenleyip, internetten yararlanmak, bilgi edinmek, sevdiğim ve işime yarayacak resim, müzik, video vd. dosyalarla kendi arşivlerimi, koleksiyonlarımı oluşturmak için başladım. Oyunlarda ve web sitelerinde her zaman profilimi kişiselleştirir, kendime göre düzenler, bu işe zaman ve emek harcardım. Paint’te kendime ait avatar, imza gibi grafikler yapar ve düzenlerdim. Bu düzenlemeleri yapa gele bilgisayar destekli tasarım adına zihnimdeki ilk kıvılcımlar oluşmaya başladı. O zamanlardan beri internette dolaşırken gördüğüm kişisel siteler, bloglar dikkatimi ve ilgimi hep çekmişti.
Web Site, Webmaster İşlerine Girişim
Bir gün bilgisayar ve internet teknolojileri konusunda bilgili bir arkadaşımın ASP tabanlı Web Wiz forum sitesi açıp beni yönetici yapmasıyla ve tasarım işlerini birlikte yürütmemizle birlikte artık üyesi olduğum ve profil alanlarımı düzenlediğim forum sitelerinin kurucusu olmuştum. Burada başlayan web site kurma, yönetme, tasarlama serüvenim sırasıyla isim babaları olduğum şu sitelerde devam etti: Web Wiz temelli hackademy.org; ilk Web Wiz, sonra vBulletin temelli ozel-tim.org; vBulletin, MK Portal ve WordPress temelli hipnox.org, WordPress temelli alpaytek.in, WordPress temelli alpaytekin.com.
İşi tam kavramaya ozel-tim.org sitemin vBulletin zamanlarında başladım. Bilgim ve deneyimim o zamanlar kendini göstermeye başladı. Sitenin adı, askerî konulara ilgimden kaynaklanıyordu. Web site uğraşlarım hipnox.org adlı web sitemde zirve yaptı. Çok zaman ve emek harcadım. Sitenin adı ezoterik, okült, mistik, psikolojik konulara ilgimden dolayı “hipnoz”dan bozma hipno ile gizemli X birleşiminden oluşuyordu. vBulletin forum sistemiyle entegre çalışan MK Portal, sitemin açılış sayfasıydı. Bu iki sistemde ustalaşmıştım. Bir zaman sonra fark ettim ki, benim asıl istediğim şey genel forum veya portal sitesi değil, kişisel bir web sitesiydi. Bunun için de en ideal sistem WordPress idi. Bu kanıya şimdiye kadar ücretsiz site hizmeti veren yerlerdeki tecrübemden varmıştım. Vaktiyle sitemynet bile denemiştim. Bundan başka Blogspotlar, adını unuttuğum daha bir sürü yer… Bunların arasında wordpress.com’un sunduğu ücretsiz site hizmetini deneyince WordPress sistemini tanıdım, tuttum ve bu sistemi kullanmaya başladım. Bundan sonraki uğraşlarım artık “WordPress tabanlı kişisel site” çizgisinde olacaktı.
Kişisel Web Sitesi
2011’de alpaytek.in adlı WordPress temelli kişisel web sitemi açtım. Sitenin adı, anlaşılacağı üzere ad ve soyadımdan oluşuyor. Ay + Tekin (E.T. Tigin) ile Alp + Aslan şeklinde birleşik olan ad soyadımdan Alp ve Aytekin’i aldım. Böylece yeni kullanıcı adım “alpaytekin7” oldu. Site adım alpaytek.in oldu. Alan adımı (domain) biraz havalı olsun diye alpaytekin.com/net/org vs. değil de alpaytek.in şeklinde aldım. Biraz tuzlu oldu. Çünkü bu .in uzantılı alan adı biraz pahalıydı. Daha sonra gerek SEO açısından gerek başka nedenlerden dolayı sitemin adını “alpaytekin.com” olarak değiştirdim ve “WordPress temelli kişisel site” çizgime son ad mührünü vurdum. Elimden geldiğince bu siteyi sürdürmek, öğrendiğim bilgi ve edindiğim tecrübelerle düzenlemek istiyorum.
Web sitemde bir yenilik, düzenleme, aklıma gelen bir fikri siteye uygulama gibi teknik ve estetik düzenlemeler yapınca ve bunları yaparken bir aksilik çıkmayınca rahatlıyorum. Bu işlerle uğraşmak çok hoşuma gidiyor, haz veriyor. Güzel bir duvar kâğıdı, arka plan, sanatsal, geometrik, özgün tasarım resmine bakmanın ve onu arşivime katmanın verdiği haz, o resmi web sitemle birleştirmemle artıyor. Bu duyguları tam olarak ancak böyle olan insanlar anlar.